Intrebari frecvente

Intrebare: Se pot obtine despagubiri in baza politei RCA daca esti accidentat de catre o persoana aflata sub influenta bauturilor alcoolice sau a drogurilor?

Raspuns: Da, societatea de asigurare are obligatia legala sa compenseze daunele suferite in urma unui astfel de accident. Societatea isi va recupera sumele platite de la persoana vinovata de producerea evenimentului rutier.

Intrebare: In situatia in care accidentul a fost provocat de catre o persoana neasigurata, pot primi despagubiri?

Raspuns: Da, chiar si in aceasta situatie aveti dreptul la despagubiri. Legislatia prevede faptul ca persoanele prejudiciate prin accidente de vehicule neasigurate pentru riscuri de raspundere civila, RCA, sau produse de autori neidentificati au posibilitatea de a se adresa Fondului de Protectie a Victimelor Strazii (FPVS) pentru plata despagubirilor.

Intrebare: Ce reprezinta daunele morale si pe ce criterii se face evaluarea acestora?

Raspuns: Daunele morale reprezintă despagubirile acordate în vederea compensării traumelor afective, psihice și fizice suferite ca urmare a accidentului rutier.

De asemenea, daunele morale pot cuantifica și beneficiul nerealizat prin lipsa de la locul de muncă, diferența de venit (salariu) neîncasata, intervenția unei incapacitați de a mai lucra ulterior evenimentului rutier, încadrarea într-o clasă de handicap din cauza unei infirmitați suferite ca urmare a accidentului etc.

© 2023 by Despagubiri morale